Ik vergaar met veel plezier kennis door boeken te lezen.
Het boek waar ik direct na mijn diagnose mee begonnen ben is het boek van Dr Servand Schreiber (ANTI KANKER ISBN nummer 978 90 215 5491 4 Komos Uitgevers - ook als ebook beschikbaar). Ook bekend als de auteur van "Uw brein als medicijn". Ik heb dit boek met veel interesse gelezen. Ondanks mijn zwakke gezondheid. Ik doseerde het lezen van het boek tot een paar bladzijden per dag.
Zo indrukwekkend hoe deze man (en kankerpatient) dit boek, gestaafd op basis van internationale wetenschappelijke onderzoeksresultaten, geschreven heeft.
In dit boek zit een leaflet "dagelijks bewust antikanker leven". Per kankersoort geeft hij aanbevelingen welke voeding de meeste antikankereigenschappen heeft. Handig als je je boodschappen gaat doen.
Wat mij het meest geraakt heeft bij het lezen van deze leaflet is het feit dat ik als kankerpatient dus ook zelf in staat ben bij te dragen aan de verbetering van mijn gezondheid door de juiste voeding dagelijks te eten. Initeel een grote opgave, na verloop van tijd een automatisme, waar ook andere gezindsleden hun voordeel bij op kunnen doen.
Maar het psychologische aspect ervan is belangrijk. Je kunt dus als kankerpatient actief participeren in je eigen behandeling.
Ik las bijvoorbeeld dat Brocolli eten heel goed was (wat ik al jaren eet). Mijn verbazing was des te groter toen ik in Duitsland het voedingssupplement "Indol-carbinol-3" voorgeschreven kreeg.
Voor de sceptici onder ons, geef indol carbinol 3 in op de website Pubmed.com in (en er komen maar liefst 70 gepubliceerde en geaccepteerde onderzoeksresultaten tevoorschijn, gepubliceerd door reguliere medische wetenschappers uit de hele wereld).
Volgens de website van kanker-actueel (waar naar mijn bescheiden mening ook heel veel interessante informatie op staat) draagt "Indol-carbinol-3" bij aan de zelfmoordproces van borstkankercellen.
Op dit moment gaat er geen dag voorbij of ik eet alle voornamelijk fruit en groentesoorten die een remmende werking hebben op de groei van kankercellen (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek).
Wederom geeft mij dit als kankerpatient het vermogen mijn gezondheid op relatief eenvoudige weg te bevorderen. Ik verlies gewicht, en ik voel me er ook goed en prettiger bij.
Bij een ziekte als kanker, waarbij elke kankerpatient het idee heeft alle controle te verliezen, is dit een belangrijk aspect om die controle wederom in de hand te nemen, in de mate van het mogelijke.
Overigens heeft een Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF NL) al in 2007 een rapport gepubliceerd en aanbevolen op het geboed van voeding en lichaamsbeweging ter preventie van kanker. Een samenvatting van dit rapport is (in het Nederlands) te downloaden op www.geefkankergeenkans.nl. (bron : antikanker boek van dr Servand Schreiber).
Het voorwoord van het boek van dr Servand Schreiber is geschreven door Jan Willem Coebergh (afdeling maatschappelijke gezondheidszorg, Erasmus MC Rotterdam & het Integraal Kankercentrum zuid, Eindhoven).
Het boek gaat ook in op een prognose, op de zwakke plekken van kanker, hoe de omgeving reageert op "de boodschap", over de (alombekende) invloed van stress op kanker, hoe je de angst het beste onder controle kunt houden (waarover later in deze blog meer), hoe je om kunt gaat met een recidive (die natuurlijk een enorme psychologische invloed heeft op de kankerpatient), de invloed van de psychologie van de hulpeloosheid (!) van een beleefd trauma, het belang van massages (aanraken) als oude geneeswijze, het belang van vitamine D3 (!) voor kankerpatienten (vooral in de vroege fase), etc. ... . Het is teveel om deze blog op te sommen. Mijn advies is lezen dit boek!
Overigens wordt ook het belang van het drinken van groene Thee benadrukt in dit boek (Polyfnolen, catchnien, waarbij epigallocatechine-3-gelaat of EGCG een van de krachtigste voedingsstoffen is tegen mechanismen die kankercellen nodig hebben om weefsels te kunnen binnendringen en nieuwe bloedvaten te kunnen maken. Daarnaast werkt groene thee (losse thee) als ontgiftingsstof voor het lichaam en blokkeert hij zelfs de gevolgen van kankerverwekkende chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor borst-, long-, slokdarm-, maag-, en darmtumoren.
Hoofdstuk 9 in dit boek verdient speciale aandacht en richt zich op de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker (oftwel het verband tussen lichaam en geest). Het rattenexperiment (ratten die onderworpen worden aan elektrische schokken waarover ze geen controle hebben, ontwikkelen agressieve tumoren. De ratten die leren de schokken te vermijden overwinnen de tumoren veel effectiever) wijst temeer op de rol die machteloosheid en wanhoop (!) spelen in het ontstaan van kanker.
Het boek dat nog op mijn literatuurlijst staat is deze van Ian Gawler (Je kunt kanker overwinnen), waarbij hij zijn genezing toewijst aan meditatie, zeer natuurlijke voeding, psychologische en psychospirituele behandelwijzen, maar vooral ook aan innerlijke rust. Het onderwerp Meditatie en innerlijke rust verdient een apart bericht, waarover later meer.
De fysiologie van onmacht wordt in dit boek geanalyseerd, maar ook de rol van Natural Killer Cellen bij depressie en hulpeloosheid. De psychotherapeuten van nu die werken met kankerpatienten weten hoe belangrijk het is om de levensdrang bij patienten terug te brengen, aldus dr Servand Schreiber. "Opnieuw contact maken met je levenskracht" en "de wonden uit het verleden helen"en "angsten bezweren" zijn er slechts drie van.
Beweging is natuurlijk ook essentieel (slechts 3x 45 minuten fietsen op een hometrainer is al voldoende om het aantal CD4 cellen te doen stijgen) in grootte vergelijkbaar met de werking van AZT, het medicijn tegen AIDS.
Ik kan het belang van het lezen van dit boek niet vaak genoeg benadrukken. Als je gezondheid te zwak is, laat het dan voorlezen elke dag, een klein stukje.
"Kennis is macht, en geeft kracht."
© kanker gezond(er) benaderen
2015.