maandag 6 april 2015

VERZEKERAARS POMPEN 20 MILJOEN EURO IN OPZETTEN DIAGNOSTISCH KANKERCENTRUM (update 2))


In moleculaire biologie bestudeert men de processen in cellen op het kleinste functionele niveau, namelijk dat van de moleculen. Hiervoor wordt een grote verscheidenheid aan technieken gebruikt, in de hoop de werking van de cel te doorgronden.


Als de Nobelprijzen worden uitgereikt, dan zoemt zijn naam rond. Hij is arts en moleculair bioloog en hij deed baanbrekend onderzoek naar het ontstaan van kanker. Tot eind mei is hij nog de president van de KNAW, de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. 

(Deze wetenschapper is erg actief. Op pubmed krijg ik maar liefst 445 hits op zijn naam en in relatie met stamceltherapie. Laatste onderzoeksresultaten dateren van april 2015).

Coen Verbraak sprak met Hans Clevers, die na zijn vertrek als KNAW-president directeur wordt van het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie, Nederlands eerste ziekenhuis voor de behandeling van kinderkanker.

Hans Clevers is blijkbaar al erg lang bezig met zijn onderzoek (of aansturen van onderzoek) op het vlak moleculaire biologie. Pubmed geeft 297 hits waarvan 3 in relatie tot borstkanker. Deze studies concentreren zich vooral op de zgn. tumor pathways en de breast cancer cell lines).

http://www.radio1.nl/item/281977-KNAW-president,-arts-?-moleculair-bioloog_html=

Een aantal dagen voor het radiointerview was hij voor een interview bij de De Wereld leert door ...
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/206928 (kort interview werking stamcellen 12 minuten).
Op zijn eigen website staat een evaluatierapport uit 2014 waarin je kunt lezen dat hij samenwerkt met o.a. researchers van de Standford University en de Deutsche Krebsforchung in Heidelberg (prof. Andreas Trump), het Dana Farber Cancer Institute van de Harvard Medical School in Boston en Babraham Research Campus van Cambridge. De University Hospital van Heidelberg werkt ook met een Europees S2 document. 

In Nederland wordt blijkbaar dus al geruime tijd gewerkt aan integrale tumortherapie waarbij de werking van medicijnen in een laboratorium op afgenomen stamcellen van de tumor in het laboratorium worden onderzocht. Sterker nog er worden patenten op aangevraagd. Dhr. Clevers geeft ook in dit interview toe dat slechts 1/3 van de kankergeneesmiddelen momenteel werken en dat de omgekeerde behandelmethode de zorgverzekeraars geld zal opleveren (gelukkig erkent hij ook dat hiermee de zorg voor kankerpatienten verbeterd wordt).
Het AVL start met een trial van 80 tot 100 patienten (eerste huidkankerpatienten, daarna long en borstkankerpatienten).

Ik zal mijn voelhorens gaan uitsteken bij het AVL, maar gezien het feit dat er eerst met huidkankerpatienten gewerkt wordt, lijkt me dit nog prematuur. Ik vraag me af of dit te maken heeft met de eens in de 5 jaar vernieuwing van de huidcellen. De gigantische som geld die de zorgverzekeraars hierin stoppen doet vermoeden dat dit een veelbelovend project wordt.
Eigenlijke een combinatie van integrale tumortherapie en stamceltherapie dus.

Kankerbehandeling (blijkbaar ook in Nederland) wordt steeds geavanceerder en het zal niet lang meer duren voordat dit een chronisch te behandelen ziekte wordt. Als kritische kankerpatient moet ik zeggen dat ik hier wel van onder de indruk ben.

Voor alle kankerpatienten kan dit bericht hoop bieden (positieve psychologie)...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten