donderdag 17 december 2015

Mammografie en het pletten van kankercellen? Alternatief echo of thermografie ...

Bron
http://energiekevrouwenacademie.nl/mammografie-weet-waar-je-aan-begint/
Artsen leerden al in 1928 dat je voorzichtig moet omgaan met een borst waar mogelijk kanker inzit. Het laatste wat je moet doen met een borst waar mogelijk kankercellen inzitten, is deze stevig pletten in een machine (Lancet, 1992;340:122).Volgens een onderzoeksrapport van The National Research Council komt er steeds meer bewijs dat ook kleine hoeveelheden straling kanker kunnen triggeren. Daarbij is er bij mammografie sprake van een cumulatief effect van straling. Van iedere borst worden twee foto’s genomen, in totaal dus vier. Dit staat gelijk aan 1 rad (radiation-absorbed-dose). Als je geen enkel bevolkingsonderzoek overslaat heb je als vrouw op je 75ste zo’n dertien maal blootgestaan aan 1 rad.
Is er iemand die mij kan vertellen of 13 rad nog steeds verwaarloosbaar is? Ik lees namelijk dat bij vrouwen die nog niet in de menopauze zitten, blootstelling aan 1 rad het risico op kanker al verhoogt met 1%. (Lancet, 1992; 340:122). De kans op borstkanker wordt groter naarmate we ouder worden. Is het dan verstandig om vrouwen ná de menopauze iedere twee jaar opnieuw bloot te stellen aan weer 1 rad aan straling? 
De agressieve, snel groeiende, veelal dodelijke tumoren worden doorgaans niet opgemerkt door een mammografie want deze agressieve tumoren bevinden zich meestal in dicht borstweefsel.

Bron http://eva-lijsten-papers.s3.amazonaws.com/mammografie-tekstUK-uk.pdf
Engelse overheid bekent: mammografie ‘ziet’ drie kankers die er niet zijn voor iedere kanker die er wel is. 18 september 2013 Eindelijk krijgen vrouwen de waarheid te horen over de beperkingen en gevaren van routinematige screening voor borstkanker door mammografie. Een nieuwe brochure van de Nationale Gezondheid Dienst (National Health Service) waarschuwt dat de kans dat deze technologie een onschuldige afwijking –die kan resulteren in chemotherapie en borstamputatie- ziet, drie keer groter is dan dat ze een werkelijk levensbedreigende tumor signaleert. Deze nieuwe brochure, die beschikbaar zal worden gesteld aan de 3 miljoen vrouwen tussen 50 en 70 jaar die ieder jaar in Engeland worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek door middel van mammografie, geeft aan dat voor ieder leven dat wordt gered met deze technologie, er bij drie vrouwen een goedaardige afwijking wordt gevonden die leidt tot chemotherapie en borstamputatie. De meest voorkomende afwijking is DCIS ductaal carcinoom in situ, die zich, ondanks de naam, maar heel zelden ontwikkeld tot kanker. De eerlijkheid van de brochure is verrassend want een overheidsrapport van vorig jaar probeerde nog een positieve draai te geven aan het bevolkingsonderzoek. Het stelde toen dat mammografie 1300 levens per jaar redde, maar gaf toe dat 4000 vrouwen per jaar onnodige behandelingen ondergaan. Maar zelfs deze gedeeltelijk optimistische visie werd bekritiseerd door andere onderzoekers, die erop wezen dat het was gebaseerd op oude data uit een tijd vóórdat vrouwen zich bewust waren van de invloed van voeding en leefstijl. Kijkend ook naar meer recente gegevens concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Oxford dat mammografie nauwelijks levens redt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten