maandag 19 januari 2015

KANKER EN DE DIAGNOSE

Na de diagnose en de prognose in een gesprek van amper 10 minuten, waarbij de oncoloog over je schouder, naar zijn klok aan de muur kijkt, moet je natuurlijk flink slikken. Voor hem of haar wellicht dagelijkse kost. Voor de kankerpatient veelal letterlijk een doodvonnis.

Volgens dr O. Carl Simonton hebben de negatieve sociale opvattingen in onze maatschappij over kanker desastreuze gevolgen voor de (toch al op dit vlak logischerwijze gevoelige) kankerpatienten.

Globaal genomen zijn deze opvattingen als volgt :
Kanker is synomiem aan de dood.
Kanker is iets dat ontstaat van buitenaf, en je hebt er absoluut geen controle over.
De behandeling (bestraling of chemotherapie) is drastisch, negatief een heeft veelal ongewenste zware bijverschijnselen.

Veelal lees je de zware kankerverhalen, over patienten die tot aan de dood toe strijden. Moraal van het verhaal : uitbehandelde kankerpatienten die hun ziekte met de dood bekopen zijn moedige patienten. Als het woord kanker in een gezelschap valt, dan begint met ook zachter te praten, er valt een stilte en de luisteraar kijkt de andere kant op - signalen wijzende op de naderende dood.

De kankerpatient die toch een positieve houding aanneemt getuigt veelal van veel moed, en beschikt over extreme persoonlijke kracht(en).

Negatieve verwachtingen kunnen omgezet worden in positieve verwachtingen :
Kanker is een ziekte die wel of niet fataal kan zijn.
Het immuumsysteem van het lichaam is de dodelijke vijand van kanker, wat ook de oorzaak geweest is.
Medische behandeling(en) kunnen juist een vriend in nood zijn, die het eigen immuumsysteem ondersteunt.

Valse hoop ?
Volgens dr Simonton wordt er op deze wijze kankerpatienten geen valse hoop geboden. De Simonton therapie biedt geen garanties (voor meer informatie www.simontoncenter.com /www.simontoncengter.nl/www.simonton.net).

Vergelijk het met het aangaan van een huwelijk. Geen garanties dat het zal slagen. Maar negatieve verwachtingen over het huwelijk zullen het huwelijk niet echt goed doen en bieden zeker geen garanties voor een geslaagd huwelijk. Daarentegen een positieve vewachting zal  de kwaliteit van de relatie binnen het huwelijk verbeteren/versterken en de kansen van een geslaagd huwelijk doen toenemen!

Hoop is een belangrijk aspect voor kankerpatienten, en mag door niemand ontnomen worden. Gebrek aan hoop, vertrouwen en een gevoel van machteloosheid is zelfs een belangrijke voorbode van het ontstaan van kanker gebleken.

(bron : "Getting well again van dr Carl O Simonton p. 83 tot en met p. 84").

Op de website van het Simontoncenter in Nederland is een overzicht te zien van alle cursussen en bijeenkomsten. De kosten van de 6 daagse patientencursus zijn aanzienlijk, maar voor kankerpatienten die dit niet of moeilijk opbrengen kunnen bestaat er een stichting (de vrienden van Simonton) die een financiele bijdrage leveren kan. Ook bestaat er de mogelijkheid dat sommige zorgverzekeraars deze therapie vergoeden. Het is ook mogelijk om wekelijkse bijeenkomsten of 1 dags bijeenkomsten te volgen.


© kanker gezond(er) benaderen 2015.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten